Атанас Червенков – Райфъла, който през февруари 2022 получи 9 г.

...
Атанас Червенков – Райфъла, който през февруари 2022 получи 9 г.
Коментари Харесай

Райфъла и жена му на съд за над 100 бона данъци

Атанас Червенков – Райфъла, който през февруари 2022 получи 9 година затвор, доказани от Върховния касационен съд, още веднъж застава пред Темида – този път дружно със брачната половинка си Евелина.

Обвинението е за данъчни закононарушения в изключително огромни размери, осъществявани в интервала 28 април 2011 – 26 март 2015 година

Делото в Окръжен съд е планувано в разпоредително съвещание, а съдия-докладчик е Теофана Спасова.

Според обвиняването, в интервала 28.04.2011 година – 26.03.2015 година в Пловдив, при изискванията на продължавано закононарушение, предприемачът пет пъти е укрил налози на обща стойност 40 725 лева в заявления, подписани с електронния му автограф и показани пред Национална агенция за приходите.

Освен това Райфъла ще дава отговор и за закупения от него мотор Харлей Дейвидсън.

На 06.01.2012 година в Пловдив предприемачът си е купил мотоциклета за 12 000 лв. – пари, за които е знаел, че са добити посредством данъчно закононарушение, защото в годишната му данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2010 година персонално пред Национална агенция за приходите – Пловдив е декарирал загуба от 0.00 лв., а действително е имал доходи в размер на 179 709 лв..

Така е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 17 971 лв., които не е внесъл в периода по член 67 от закона.

Съпругата на Райфъла – Евелина Червенкова , пък е подсъдна за това, че в интервала 03.05.2016 година – 30.04.2018 година в Пловдив при изискванията на продължавано закононарушение, като физическо лице, на три пъти е избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери на обща стойност 37 360 лв..

Червенкова изобщо не е подавала годишна данъчна декларация по член 50 алинея 1 т.1 от ЗДДФЛ като физическа лице, съгласно обвинителния акт, а е имала действителни приходи през данъчните 2015 година, 2016 година и 2017 година, които е следвало да се таксуват.

Райфъла наказан на 9 година затвор

В края на февруари 2022 година Върховен касационен съд удостовери присъда от 9 година затвор за Атанас Червенков-Райфъла.

Дотогава той беше излежал към 5 години, до момента в който делото на няколко пъти бе връщано за рестарт.

Атанас Червенков бе задържан през 2014 година, откакто се опита да избяга от служителите на реда, скачайки през тераса.

Първоначално той получи 11 години затвор за  поръчката да бъде погубен доктор Аргир Гяуров , съперник на Райфъла в здравния бизнес.

След това към наказването му се прибавиха още 8 години за  палежите на колите на някогашния народен представител Антоний Йорданов , година за потрошено предно стъкло на различен автомобил на семейство Йорданови, както и 2.5 години за нареждането към водача Стефан Гичев да придвижи 575 патрона, без да има позволение за това.

През 2018 година на Райфъла бе несъмнено едно общо най-тежко наказване от 13 години от страна на Окръжния съд. Той апелира, като апелативните магистрати я понижиха с две години.

Върховният касационен съд промени решението като призна подсъдимия Червенков за почтен и го оправда да е направил опита за ликвидиране при квалифициращо събитие „ с користна цел “, а подсъдимият Стефан Гичев оправда за това, с изключение на да е държал и да е придобил муниции за огнестрелните оръжия.

Върховният касационен съд анулира присъдите за всички подсъдими по делото – Червенков, Гичев, Згуров приложението на чл.24 от Наказателния кодекс, с приложението на който са били увеличени наложените общи най-тежки санкции.

Прокуратурата и пострадалия Гяуров апелираха присъдата и упорстваха тя да бъде увеличена. Според Върховен касационен съд обаче липсва безапелационна обосновка за нуждата от това.

Освен това висшите магистрати оневиняват Червенков в частта на обвиняването за това, че опитът за ликвидиране е с користна цел.

В решението е посочено, че е  поръчал убийството на съперника си , като за това е платил 20 бона.

Съучастниците на Райфъла по посочените закононарушения също са с доказани присъди.

9 години затвор получава Веселин Загорски, който е приел поръчката и е намерил реализатори. Останалите трима Васил Василев, Бисер Романов и Симеон Генов, наети пък от страна на Загорски, получават надлежно по 3 години и 11 месеца, 5 години и 3 години затвор.

Всички те ще би трябвало да платят и обезщетение на потърпевшия Аргир Гяуров.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР